La mostra d'oficis mariners

ANTICS OFICIS MARINERS.

Els actes centrals comencen a les 17h a la platja de l’antic port amb el so del corns marins i el lliurament de les plaques d’homenatge a dues persones grans participants a la festa. Tot seguit comença la mostra d’antics oficis mariners, dirigida per Jaume Comas i Jordi Piqué. Es poden veure fins a vint-i-cinc escenes que tenen en comú l’activitat marinera de l’Escala , oficis i activitats abans que es mostren i s’expliquen al públic. Tos els participants de la mostra, unes dues-centes persones, van vestits d’època.

Les escenes que es poden veure són la sortida de les barques de sardinals, les venedores de fruits secs, la taberna i el joc de la botifarra, desmallar el peix, anar a fer tenda, cuinar el suquet de peix, l’encant o subasta del peix, les peixeteres, els jocs de mainada, el mestre d’aixa i el calafat, el barriler, el so dels corns marins, l’avarada de les barques amb els esquenapelats, estendre i plegar el sardinal, el nansaire, el cisteller, enllstir palangres, tirar el rall, les esganyadores d’anxova, sardines passades pel brou, les remendadores de xarxa, les puntaires, les cosidores i els descarregadors de sal i una persona vestida del fotògraf Josep Esquirol, fotografía tots els oficis.

A les 18h té lloc l’arribada dels vaixells de la sal, el pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barceloa i la barca de mitjana Rafael del Museu de la Pesca de Palamós. La seva arribada s’avisa amb el so de corns marins, que és contesta des dels vaixells.

La mostra d’oficis mariners.

 1. Sortida dels sardinals
 2. Venedores de fruits secs
 3. Tavernes i joc de la botifarra
 4. Desmallar el peix
 5. Anar a fer tenda
 6. Suquet de peix
 7. Encantar el peix
 8. Peixateres
 9. Jocs de la mainada
 10. Mestra d’aixa i calafat
 11. Barriler
 12. So de corns marins
 13. Arribada del vaixell de la sal
 14. Avarada de barques. Esquenapelats.
 15. Estendre i plegar el sardinal
 16. Nansaire
 17. Cisteller
 18. Enllestir palangre
 19. Tirar el rall
 20. Esganyadores d’anxova
 21. Sardines passades pel brou
 22. Remendadores
 23. Puntaires i cosidores
 24. Descarregada de la sal
 25. Il.luminació de les veles