Danses ancestrals de l'Escala

LES DANSES ANCESTRALS DE L’ESCALA.

 

Ball de Nyacres

Ball de pescadors de la badia de Roses. Es ballava al voltant d’una barca, al so d’una guitarra, per celebrar la bona pesca. Els dansaires fan sonar curculles (petxines de mar), anomenades nyacres, a manera de castanyoles.

 

Ball del drac

Ball de pescadors que es feia a la platja per a propiciar la pesca. Segons Joan Amades és oriünd de l’Escala i l’escriptora Victor Català també el va documentar. El fet que el capdanser portés una teia de foc a la boca per cremar el cuer el va fer perdurar com a ball de gresca de carnaval. Un dels moments més màgics és l’apagada del foc, com a ofrena a la mar, amb la immersió dels dansaires.

 

La Farandola

Ball de participació que es balla a l’Escala des de temps immemorial per Carnaval. Segons la mitologia grega, és la dansa que varen ballar els mariners que acompanyaven a Teseu, quan va sortir del laberint gràcies al fil d’Ariadna. Un nombre il·limitat de dansaires agafats de les mans fan una tirallonga, saltant i seguint les giragonses del capdanser. Una de les figures més espectaculars és la del Cargol, quan els balladors s’apinyen estretament sense deixar-se anar de les mans amb un esclat d’alegria. Prohibit els primers anys de la dictadura franquista, el mestre de danses Josep Clos el va recuperar dels últims testimonis i el va incorporar en el repertori del Grup de Danses La Farandola.